Ny-tränad, ny-duschad och mätt. Det är då man ska skriva sin blogg för det är då man ska må som bäst. Det enda som saknas är en riktigt trevlig dag med någon man trivs med. Jag känner dock inte att jag har någon bra motivation för att komma på ett bra ämne. Känner mig lite nere, hoppas det är för att jag är trött. Men. Jag tar av mitt reservlager.
Jag gick ju precis ut gymnasiet och det här är ett tal jag skrev om tro och skapelsemyter. Läs väl.
Världens uppkomst
”Jord! Bli till!” sade Fjäderorm och Huracan då de skapade jorden med skalvande hav, spetsiga berg och vidsträckta slätter. Därefter ville de ha levande varelser och de sade ”Liv! Bli till!”.
I Skapelsemyter från 1995 återberättar Margaret Mayo den nyss skildrade skapelsemyten från Guatemala. Du kanske tycker skapelsemyten om Fjäderorm och Huracan är helt uppåt väggarna och lägger istället din tro på Big Bang. Big Bang som också är en typ av skapelseberättelse framtagen av forskare.
I kvällens P3 tro (man skulle göra ett radioprat) är det just skapelseberättelser som står på agendan, berättelser som för människor i alla år har förklarat det oklara.. Jag tänker börja med att ta upp vår mest naturliga skapelseberättelse.
Den skapelseberättelse som enligt Nationalencyklopedins internettjänst har blivit vår standardteori är Big Bang. ”Den stora smällen” som för fjorton miljarder år sedan skapade universum kan förklara många fenomen som forskare annars har svårt att förstå sig på så som den kosmiska bakgrundsstrålningen.
300 000 år efter Big Bang blev världen lite mer lik dagens. Då var temperaturen tillräckligt låg för att de lösa elektronerna, som innan svävade löst, kunde få en atomkärna att fästas vid. Det var här temperaturstrålningen blev lös, strålningen som vi idag kan se som den kosmiska bakgrundsstrålningen.
Enligt nationalencyklopedin går det inte att tala om vad som fanns innan Big Bang då det var denna smäll som skapade tiden och rummet. Det går heller inte att tala om vad som finns utanför universum utan det får var mans egen tro stå för.
Efter flertalet miljarder år skapades även jorden som först en het planet med massor utav vulkaner.
En skapelsemyt som tar upp just jordens tillkomst är den som jag skildrade i början. Berättelsen återberättas av Margaret Mayo i Skapelsemyter från 1995 och beskriver hur gudarna Fjäderorm och Huracan beslöt sig att skapa jorden. Efter jordens skapelse utformade de även människorna, föst utav lera sedan av trä, men människorna av lera spolades bort och de av trä hade inga tankar eller känslor. Det var först när de skapade människor med kött och starka muskler som människorna kunde tacka Fjäderorm och Huracan för att ha skapat dem. Men Huracan och Fjäderorm var fortfarande inte nöjda. Dessa människor var för intelligenta, de kunde se och förstå allting. Så listigt som en räv blåste Huracan dimma i människornas ögon och med ens så var människorna perfekta.
Den här berättelsen kommer ursprungligen från Guatemala och har där givit människorna en ett svar på frågan var de kom ifrån.
Jag anser att den typen av frågor finns i oss alla. Vad fanns innan världen fanns? Hur blev universum till? Var kommer jag ifrån?
Dessa frågor har det grubblats fram och tillbaka på i alla tider vilket har format många skapelsemyter. Skapelsemyter som Fjäderorm och Huracan har givit ett tillräckligt svar hos de som har grävt ner sig i frågan om människornas uppkomst även om svaret inte nödvändigtvis behöver vara sant. Idag vet vi med stor sannolikhet utifrån utförliga uträkningar och vetenskapliga observationer hur människan och världen blev till. Big Bang kan styrkas medan Fjäderorm och Huracan förblir en myt tills motsatsen är bevisad.
För vissa är vetenskapen ändå inte tillräcklig för att kasta yxan i sjön och ge upp sin tro. Det kan faktiskt vara så att Fjäderorm och Huracan i och med frasen ”Liv! Bli till!” skapade utvecklingen av människan. Det är någonting vetenskapen varken kan bevisa eller motbevisa. Det upp till varje enskild individs tro att tolka.
Idag vet vi med största säkerhet att Big Bang teorin stämmer men vi vet inte vem som tryckte på startknappen.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar